Lentigo maligna fremkommer hyppigst steder på kroppen, hvor den kumulerede UVA- og UVB-belysning fra sollyset er størst (hoved- og halsområdet).
Tumoren holder hyppigst til i overfladen med langsom vækst i diameter typisk over en periode på 5 år til 20 år eller mere.
Lentigo maligna kan udvikle sig til såkaldt melanom, når cellerne bliver maligne og invaderer dybere ned i hudlagene. Da benævnes tilstanden lentigo maligna melanoma). Lentigo maligna har heldigvis en relativ lav statistisk chance (under 5 %) for at udvikle sig til et egentlig modermærkekræft. Dog er risikoen for malignitet forhøjet ved de større læsioner. Læsioner med en diameter større end 4 cm har op til 50 % chance for at indeholde maligne celler.
Hvad der trigger cellerne til at ændre sig til maligne celler vides
ikke med sikkerhed. Solskader resulterer i en grad af immuntolerance, hvor abnorme celler får lov at vokse ukontrolleret. Solprofylaktiske tiltag med anvendelse af solhat, høj solfaktorbeskyttelse i sommerperioden og undgåelse af middagssolen (11.00-14.00) er derfor vigtigt.
Behandling:
Behandlingen for lentigo maligna er som for andre tumorer – kirurgisk fjernelse.
Man skal huske, at lentigo maligna er en tilstand, hvor der ofte
anbefales en margin på 5 mm eller mere uden for de synlige forandringer for at sikre frie rande. For forandringer over 1 cm skal man overveje endnu større marginer. Ved lentigo malign melanoma gælder samme retningslinjer som for modermærkekræft (malign melanom).
Klinisk eksempel på lentigo maligna melanom på højre kind.
Forfattertekst:
Carsten Sauer Mikkelsen
Speciallæge i dermatovenereologi
Hudklinikken i Brønderslev
© Copyright · Kopiering eller anden brug af hele eller dele af ovenstående vejledning må kun ske ved tilladelse fra Carsten Sauer Mikkelsen.